2011/05/04

Deceased

Wat een overwinning!
De nummer 1 van de lijst van ‘most wanted terrorists’ van de FBI is gedood. Onder zijn foto (OBL) staat een dikke rode balk, waarin geschreven: deceased; dood.
Wat een opluchting, als je beseft hoeveel kwaad, aanslagen en doden deze terrorist (mee) op zijn geweten heeft. Denk aan de aanslagen van 11 september 2001. Daarnaast onnoemelijk veel leed dat door de haatcampagne van deze leider is veroorzaakt. Heel de wereld is er door veranderd.
Maar nu is hij dood.
Net zoals die ander. Adolf H., die zichzelf in april 1945 door vuur liet verteren, toen er geen ontkomen meer aan was. Ook zijn dood was een opluchting. In Mei staan we daarbij stil.
Maar, mag je blij zijn om de dood van een mens? Ook als die mens een vijand is?
Als ik naar ons voorbeeld kijk, Jezus, dan streed hij tegen de vijand, maar hij zei ook: heb je vijand lief. Iemand van de CIA, op een hoge plaats zei deze dagen: als Bin Laden zijn handen had opgestoken, hadden we hem niet doodgeschoten. Hoe waar zou dat zijn, vroeg ik me af? Maar, afgezien van de vraag wat ze gedaan zouden hebben, lijkt me dat het goede uitgangspunt. Wij hebben te strijden tegen de vijand: tegen terrorisme en alles wat onrechtvaardig is, en tegen iedereen die haat zaait. Maar het gaat ons niet om de dood van een mens, maar om de dood van dat onrecht; het uitbannen van de haat. Voor elke terrorist die zich bekeert, mag er een kans tot overleving zijn. Maar voor het gedachtegoed van onderdrukking, haat, leugen en alle kwaad zullen we geen genade kennen.
Wie daarvoor kiest, kiest voor zijn eigen ondergang.
Waarom ik daar zeker van ben?
Omdat Hij, die de leiding heeft over wereld en tijden en machthebbers het zo heeft bepaald. Als de wereld aan zijn einde komt, dan zal de echte vijand nummer 1, de onzichtbare vader van het kwaad en de leugen, met al zijn volgelingen worden weggedaan, voor altijd verbrand. Daar wil je niet bij horen. Dat hoeft ook niet. Geloof alleen. En als die vijand definitief het loodje legt – deceased – zal het werkelijk weer vrede zijn.

No comments: