2008/01/16

Hendrikse, Terpstra en kerkpolitiek

Voorganger predikant Klaas Hendrikse (PKN) draagt uit dat God niet bestaat. Dat gelooft hij tenminste. Daarover is genoeg ophef. Interessant is hoe mensen vinden dat je daarop moet reageren, als kerk bijvoorbeeld. Vandaag in het ND een interessante wending van E. J. Terpstra (protestants predikant te Drogeham, vlakbij Grootegast). Hij verwijst naar een column van dr. G. van den Brink in het ND van maandag 14 januari, waarin hij zijn visie over Hendrikse ook al een onverwachte wending geeft. Van den Brink komt tot de conclusie dat de tijd gekomen is dat de GKv (Gereformeerde Kerken vrijgemaakt) het gesprek aangaan met de PKN, waar van den Brink ook mee verbonden is, zij het dat hij een Gereformeerde Bonder is. De achterliggende gedachte is waarschijnlijk dat Bonders en vrijgemaakten, samen met allen die oprecht christelijk willen geloven, onder de hoede van de PKN samen sterk kunnen staan tegenover dergelijken geluiden van ongeloof als Klaas Hendrikse bijvoorbeeld doet horen. Bijkomend argument van G. van den Brink is: het wordt met de eenheid tussen Christelijke Gereformeerden en GKv toch ook nooit wat. Met een verwijzing naar de teleurstelling, uitgesproken door dr. B. Kamphuis. "Nou, kleine GKv, ga dan nu maar op zoek naar broederschap binnen de grote PKN", is de boodschap van Van den Brink.
Terpstra vindt dat geen goed idee. Hij vindt het wat arrogant van de PKN om zo'n geluid te laten horen. Als PKN voorganger raadt hij die aan om zelf eerst wat beter kleur te bekennen: zet de leertuchtprocedure tegen Hendrikse door, wees zelf missionaire kerk van Christus, en wees duidelijk over de door Hem geschonken rijkdom. Ik waag het te hopen, dat ik dan mag denken aan de waarheden van de opstanding van Christus, de verzoening door zijn sterven en de betrouwbaarheid van de Bijbel. Een goed advies. Zowel voor de PKN als voor de GKv. Werken aan de eenheid van allen die echt in hem geloven is onze roeping. Maar niet onze enige. Soms is het gewoon tijd om hard te werken in een bestaande gemeente, aan allerlei andere zaken die aan de orde zijn. Voor de waarheid, tegen het kwaad.
Goed, dat Terpstra deze kant weer even belicht.

Gisteren las ik Lucas 9:49-50: "Johannes zei: "Meester, we hebben iemand gezien die in uw naam demonen uitdreef en we hebben geprobeerd hem dat te beletten, omdat hij U niet samen met ons volgt."Jezus zei tegen hem: "Verhinder het niet! Want wie niet tegen jullie is, is voor jullie".

Wij kunnen eenheid wel eens zo belangrijk vinden, dat het gaat overheersen. Dat mag niet, zegt Jezus. Ieder die luistert naar God, in welk verband zo iemand ook leeft en werkt, en Gods wil doet, is je broeder of zuster!

No comments: